Wat je misschien niet weet over oncologiefysiotherapie
Wanneer jij of iemand in je omgeving een (zware) behandeling tegen kanker moet ondergaan of ondergaan heeft, denk je vermoedelijk niet als eerste aan het op peil houden van de conditie.

“Ik kreeg elders het advies rustig aan te doen na mijn kuren. Mijn invulling van rustig aan doen heeft mij echter alleen maar verzwakt. Ik ben in samenwerking met mijn oncologiefysiotherapeut juist gedoseerd gaan opschalen met een aangepast programma en voel mij nu vele malen beter.” (cliënt)
“De therapeut denkt mee en past gelijk de therapie aan toen ik zo beroerd was. Ik ben blij dat ik toch ben gegaan. Een uurtje later voelde ik mij namelijk vele malen beter.”
Deze uitspraken van cliënten geven Rémondo Goedkoop, de enige master afgestudeerde oncologiefysiotherapeut in Doetinchem, de boost om actief het pad te blijven bewandelen dat hij jaren geleden koos.
De fysiotherapeut en zijn inspiratie
“In 2018 behaalde ik mijn master in oncologiefysiotherapie, geïnspireerd door een therapeut die mijn vader, die aan kanker leed, bijzondere beweegadviezen gaf en die hem hielpen zijn ziekteproces beter te doorstaan. Zijn ziekte was ongeneesbaar, maar hij hield zich aan de adviezen. Toen was er nog geen sprake van een specialisatie, maar met de kennis van nu kunnen we zoveel meer betekenen voor mensen zoals mijn vader”.
Rémondo werkt nu 10 jaar gepassioneerd met oncologie cliënten, waarvan het laatste jaar bij Revital in gezondheidscentrum de Bolster. “Ik behandel jong en oud en het geeft mij veel energie dat ik hen de mogelijkheden van fysiotherapeutische behandelingen kan bieden, die voor hen een verschil kunnen maken. Soms is één gesprek voldoende om hen weer wat perspectief te bieden. Cliënten vinden het veelal prettig “in control” te zijn en zelf aan de slag te kunnen gaan met hun herstel.”
Lichaamsbeweging helpt je fysiek en mentaal sterk te blijven in de strijd tegen kanker.
“Waarom wordt dit niet standaard aangeboden?”
“Ik ben blij dat ik dit heb gedaan, het heeft mij meer gebracht dan ik voor ogen had.”(cliënt)
“Jammer dat je hier nog zo weinig over leest; ik ben fitter de operatie ingegaan en heb gelijk een tas kennis meegekregen voor na de operatie.” (cliënt)
Door reacties als deze van cliënten voelt Rémondo de noodzaak zijn boodschap te blijven herhalen. In iedere situatie binnen het ziektebeeld draagt lichaamsbeweging positief bij. Hoe dit vorm te geven kan de oncologiefysiotherapeut naar individu aanpassen. Rémondo vindt dat hier veel meer aandacht voor moet komen. Zijn missie is dat iedereen weet dat deze vorm van fysiotherapie een groot verschil kan zijn in het leven van mensen met kanker.
Waar bestaat de fysiotherapie uit?
Er zijn nu globaal 3 fases waarin een oncologiefysiotherapeut kan begeleiden.
#1. Vóór het behandeltraject (vooralsnog vooral bij darmkanker in de voorbereiding naar een chirurgische operatie).
Je traint hier met een vast HITT programma met als doel met een zo gunstig mogelijke conditie de operatie in te gaan. Van alle 3 de fases is dit misschien wel de meest intensieve op fysiek vlak. De winst zit in sneller herstel na de operatie, een kortere ziekenhuisopname en een goede fysieke conditie die helpend is voor het verdere behandeltraject.
“Er is veel onderzoek naar wat deze fase kan bijdragen bij ander vormen van kanker en in andere behandeltrajecten binnen de oncologische zorg. Omdat de al gedane studies veelbelovend lijken, adviseer ik altijd te werken aan de fysieke belastbaarheid voordat men een oncologiebehandeling start.”
#2. Fysiotherapeutische begeleiding tijdens de oncologische behandeling, bijvoorbeeld chemotherapie, radiotherapie of immunotherapie. In deze fase draait het om:
- het behouden van fitheid en spierkracht;
- het verminderen van bijwerkingen, zoals misselijkheid, vermoeidheid of pijn;
- het beter verdragen van de chemotherapie, waardoor er een lager risico is op
voortijdig stoppen van de behandeling; - mensen sneller en meer uren klachtenvrij aan het werk te laten gaan na behandeling.
#3. Het
nazorg traject bij complexe en niet complexe revalidatie, palliatieve zorg en eventueel terminale zorg.
Bij Revital zien we zowel de mindere complexe zorg, als ook op verwijzing van revalidatiecentra de zorg met een meer multidisciplinaire benadering, die we kunnen opvangen binnen de Bolster. Te denken valt aan samenwerking met ergotherapie en diëtetiek. In dit proces wordt ingezet op herstel en re-integratie.
In het palliatieve zorgpad wordt gekeken naar de hulpvraag als ook naar de verwachte prognose en bijkomende klachten en is niet persé gericht op het begeleiden naar de laatste levensfase. Het terminale zorgpad omvat wel deze strategie en is vooral gericht op verlichting van klachten en het lichaam daar waar mogelijk op conditie te houden zodat pijn en andere ongemakken niet een dominante rol gaan spelen.
Rémondo is blij van betekenis te kunnen zijn in het toch al vaak zware traject waarin cliënten zitten: “Ik ben in de jaren anders naar het ziektebeeld gaan kijken. Ik heb zoveel bewondering voor hoe veel mensen positief in het leven staan ondanks dat ze een minder gunstige prognose hebben. Ik kan mij ieder verhaal en iedere persoon nog herinneren. Veel trajecten zijn erg dynamisch en je loopt als het ware mee in iemands behandelproces en maakt vaak alle drempels mee die op zijn/haar pad komen. Ik deel graag opgedane kennis en wens dat ik hiermee zoveel mogelijk andere mensen mee kan helpen.”
Rémondo is aangesloten bij Onconet, Oncologie Zorg Achterhoek, is te vinden op verwijsgidskanker.nl en uiteraard op onze website
Wij staan vaak machteloos aan de zijlijn mee te kijken, maar deel dit artikel. Wie weet maak jij hiermee het verschil.
