Wat als stress niet je vijand is, maar je superkracht? Ontdek het met VR bij Revital.
Je voelt je gejaagd, je hartslag is hoog, je ademhaling zit in je keel en je hoofd maakt overuren. Stress zit je in de weg. Of dit nu middenin je examenweek is, vlak voor een deadline of je rijexamen morgen.
Maar wat als stress je juist vooruit kan helpen?! Als je snapt hoe stress werkt kunt je het omarmen in plaats van ertegen te vechten. En daar komt Revital om de hoek kijken. Want hé, omgaan met stress kun je leren. En gelukkig hoef je dat niet in je eentje te doen.
Herken jij jezelf in deze stresssymptomen?
- Je weet ineens niets meer tijdens een toets of presentatie, terwijl je het thuis wél wist
- Je piekert ‘s avonds of slaapt slecht voor een belangrijk deadline
- Je hebt moeite om je te concentreren op lastige stof
- Je voelt spanning of faalangst rond je (rij)examen
- Je voelt je snel overweldigd bij groepsopdrachten of sociale druk
Dit zijn geen zwaktes. Het zijn signalen dat jouw stresssysteem hard aan het werk is. Het goede nieuws? Met de juiste inzichten en oefeningen kun je het leren reguleren.
Wat stress je eigenlijk probeert te vertellen
Stress is niet per se slecht. Sterker nog: het is een signaal dat je bezig bent met iets wat voor jou belangrijk is – zoals je studie, je toekomst of je persoonlijke doelen. Aan de ene kant kan stress je focus en geheugen verbeteren. Aan de andere kant kan het, als je er geen grip op hebt, leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, piekeren, slapeloosheid of zelfs angstgevoelens. Dat noemen we de stressparadox.
Je brein is geen machine. Het is kneedbaar.
Dankzij neuroplasticiteit kan het zich blijven ontwikkelen. Door nieuwe vaardigheden te oefenen of bewust anders te reageren of stressvolle situaties, leg je letterlijk nieuwe verbindingen in je brein aan. Denk aan het trainen van een spier, maar dan in je hoofd.
Bij Revital werken we met de KANA Virtual Reality bril. Dit is een innovatieve tool die je letterlijk in nieuwe situaties plaatst waarin je kunt oefenen met het omgaan met stress. Zo leer je in een veilige virtuele omgeving hoe jouw stresssysteem werkt en vóóral hoe je het in jouw voordeel kunt gebruiken. Alsof je een mentale sportschool binnenstapt.

Waarom VR?
VR is niet zomaar “een leuk extraatje”. Onderzoek laat zien dat Virtual Reality het leerproces versnelt omdat je hersenen in een virtuele omgeving vergelijkbaar reageren als in het echt. Met de KANA VR-bril werk je actief aan je stressregulatie:
- Je leert in actie te komen onder druk zonder in paniek te raken
- Je traint je ademhaling, aandacht en lichaamssignalen (zoals HRV)
- Je brein legt nieuwe verbindingen aan – letterlijk groei je mentaal sterker
- Je krijgt directe feedback op hoe je omgaat met stress en herstel
Ontdek jouw stresstalent: ben jij een focus-type of relax-type?
Iedereen reageert anders op stress. De één kan zich onder druk supergoed focussen, maar heeft moeite met ontspannen. De ander is juist goed in loslaten, maar krijgt moeilijk iets gedaan zonder deadline. Bij Revital ontdek je welk stresstalent jij hebt – en hoe je daar effectief mee omgaat.
- Focus-talent: goed in presteren onder druk, maar moeite met écht ontspannen
- Relax-talent: makkelijk ontspannen, maar moeite met concentratie en structuur
Tijdens de VR-sessies krijg je oefeningen die passen bij jouw stressstijl. Zo train je je brein om beter om te gaan met stress in plaats van ertegen te vechten.
Kom het zelf ervaren
Revital organiseert een speciale avond voor studenten. Geen droge lezing, maar een interactieve experience. Ontdek op een verrassende manier hoe stress écht werkt in je brein en vóóral hoe jij het in je voordeel kunt gebruiken. Een aantal studenten mogen de speciaal ontwikkelde VR games uitproberen, terwijl anderen meekijken, leren én samen reflecteren.
Datum: dinsdag 7 mei
Locatie: Gezondheidscentrum de Bolster
Deelname = gratis
“Het is niet de gebeurtenis die je stress geeft, maar je reactie erop.” – Epictetus
