Nieuw initiatief! Parkinson Actief!

15 september 2024

Dinsdag 24 september a.s. geven wij een voorlichtingsmiddag over valpreventie bij Parkinson. Je bent van harte welkom van 15.30 – 16.30 uur. Inloop is vanaf 15.15 uur. De koffie/thee staat klaar! Aanmelden kan via info@debolster-doetinchem.nl, telefonisch via 0314-700300 of bij je therapeut.

Waarom een voorlichting over valpreventie?

Vallen is iets waar we niet vaak lang bij stilstaan, maar een ongeluk zit in een klein hoekje! Naarmate je ouder wordt of wanneer je de ziekte van Parkinson hebt, wordt de kans op vallen groter. Door de toenemende vergrijzing en het toenemend aantal mensen met Parkinson, zelfs bij de jongere generaties, zal het aantal valincidenten dan ook toenemen.


Een val bij iemand boven de 65 is niet zomaar iets en brengt vaak vervelende consequenties met zich mee. Naast de pijn gaat het vaak gepaard met een langdurig revalidatietraject. Mensen hebben meer hulp nodig of zijn bang om opnieuw te vallen. Dit beïnvloedt de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen. Vallen is daarmee een veel voorkomend probleem dat niet alleen een grote impact heeft op de fysieke en mentale gezondheid van cliënten, maar ook leidt tot extra zorgkosten.


Het is belangrijk om te onderzoeken wat de oorzaak van vallen is. En wat kunnen we nu aanpassen om het valrisico te verkleinen, zodat we zo lang mogelijk zelfstandig en zelfredzaam blijven? Het in de hand houden van zorgkosten, mensen eigen regie laten houden en het bevorderen van langer thuis wonen, zijn voor gemeenten voldoende redenen om valpreventie een hoge prioriteit te geven.


Ook wij besteden er graag aandacht aan! “Parkinson Actief” organiseert een informatiebijeenkomst over Valpreventie in de Bolster. Susan van Bellen (fysiotherapeut bij Revital) en Marleen Schoneveld Hofman (Ergotherapeut bij Ergotherapie ten Boom) praten je op dinsdagmiddag 24 september van 15.30 tot 16.30 bij over het onderwerp Valpreventie.


Wat is Parkinson Actief?

Parkinson Actief is een initiatief van de samenwerkende zorgprofessionals in gezondheidscentrum de Bolster. Wij willen graag onze kennis en kunde op het gebied van multidisciplinaire zorg bij de ziekte van Parkinson met je delen. 


Daarom organiseren wij ongeveer 6x per jaar voorlichtingsmiddagen over uiteenlopende onderwerpen en bieden wij gratis workshops aan voor cliënten, partners en mantelzorgers. Wil je het jaarprogramma van Parkinson Actief ontvangen, mail ons op info@debolster-doetinchem.nl

Samenwerken in de Bolster

Dit zijn de therapeuten die actief samenwerken:

 

Eline van der Maas en Marinka Reijmer, logopedisten bij Logopedie Reijmer (aangesloten bij ParkinsonNet) behandelen o.a. cliënten met spraak-, slik-, adem- en stemproblemen bij de ziekte Parkinson. Zij werken met de methode PLVT en/of doen observaties rondom het slikken en geven dan passende adviezen.


Marleen Schoneveld-Hofman en Marieke Ribbers, ergotherapeuten bij Ergotherapiepraktijk Ten Boom bieden ondersteuning op o.a. de volgende gebieden:

  • activiteiten die voor u belangrijk zijn blijven uitvoeren
  • omgaan met cognitieve (denk)problemen, zoals concentreren, plannen en organiseren
  • praktisch oefenen
  • hulp(middelen)
  • uitleg over Parkinson
  • ondersteuning en advies voor partner/ mantelzorger


Susan van der Bellen, fysiotherapeut bij Revital Fysio | Werk | Fit (aangesloten bij ParkinsonNet).

Fysiotherapie bij mensen met Parkinson is erop gericht problemen bij het bewegen in het dagelijks leven te voorkomen, te stabiliseren of te verminderen. De behandeling kan bestaan uit een combinatie van advies, informatie, (thuis uit te voeren) oefeningen en het trainen van zogeheten compensatoire strategieën. Dit zijn trucs die het bewegen beter mogelijk maken.


Lotte van Eerden, diëtiste bij Diëtistenpraktijk Vitalise, biedt praktische en persoonlijke voedingsadviezen, afgestemd op de specifieke behoefte van elke cliënt.


Mariëlle Dollevoet-Kempink, RGM (master) practitioner geeft lessen volgens de Ronnie Gardiner Methode. Een laagdrempelige multi-sensorische oefenmethode, die het brein in beweging zet. Hierbij worden motoriek, cognitie en spraak gecombineerd met ritme en muziek. Ingezet wordt op verbetering van o.a. concentratie, geheugen, coördinatie, spraak, balans, het uitvoeren van dubbeltaken, energie en algemeen welbevinden.

19 september 2024
Iedere maandag maken we een heerlijke wandeling door de natuur, gecombineerd met leuke oefeningen op maat! En het mooiste? Je kunt gezellig iemand meenemen om samen van de buitenlucht te genieten!
12 september 2024
Wanneer jij of iemand in je omgeving een (zware) behandeling tegen kanker moet ondergaan of ondergaan heeft, denk je vermoedelijk niet als eerste aan het op peil houden van de conditie.
12 september 2024
Lage rugklachten behoren tot de meest voorkomende gezondheidsproblemen wereldwijd. Ze zijn één van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit en beperken de mobiliteit en levenskwaliteit van miljoenen mensen. Maar wat veroorzaakt lage rugklachten, en nog belangrijker, hoe kunnen we deze klachten effectief behandelen en voorkomen? In deze blog bespreken we de oorzaken van lage rugpijn en leggen we uit waarom oefentherapie, zoals posterior chain training en yoga, krachtige tools zijn voor herstel en preventie.
Share by: