Artrose

Artrose is géén verouderingsproces. Artrose is een reumatische ziekte die op zichzelf voorkomt, maar ook kan ontstaan na een gewrichtsontsteking of bij zwakke gewrichtsbanden. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat en dunner en zachter wordt. Dit proces kan in alle gewrichten optreden. Toch komt het vaker voor in nek, onderrug, knieën, heupen, duim, vingers en grote teen. Artrose is een chronische aandoening en verloopt langzaam progressief: dat wil zeggen dat het niet over gaat en langzaam erger wordt.

Vaak is de kwaliteit van het kraakbeen al enige tijd achteruitgegaan voordat u klachten krijgt. In de volksmond wordt artrose vaak in één adem genoemd met veroudering en slijtage, alsof degene die eraan lijdt oud en versleten is. Dat is niet juist. Ook wekt een woord als slijtage de indruk dat er niets aan te doen is, maar dat is niet het geval.

 

Hoewel artrose niet volledig te genezen is helpt fysiotherapie symptomen te verminderen, de functionaliteit te verbeteren en de kwaliteit van leven van de cliënt te vergroten.


Hoe fysiotherapie kan helpen bij artrose

In ons gezondheidscentrum de Bolster in Doetinchem dragen wij graag bij aan de behandeling van artrose. Fysiotherapie bij artrose richt zich op onderstaande punten:

1.      Pijnverlichting

Door middel van fysio- en manuele therapie wordt pijn en spierspanning verminderd.

2.      Oefentherapie

Het uitvoeren van specifieke oefeningen helpt om de spierkracht, stabiliteit en mobiliteit rond het aangetaste gewricht te verbeteren. Dit helpt de gewrichtsbelasting beter te verdelen en vermindert de pijn.

3.      Functionele training

Fysiotherapeuten leren cliënten hoe ze dagelijkse activiteiten kunnen uitvoeren zonder overmatige stress op de aangetaste gewrichten. Ze geven ook advies over houdingscorrectie en ergonomie.

4.      Gewichtsbeheersing

Overgewicht kan de symptomen van artrose verergeren. Fysiotherapeuten geven advies over een gezonde levensstijl en gewichtsbeheersing om de belasting op de gewrichten te verminderen.

5.      Mobilisatie en manipulatie

Deze technieken worden gebruikt om de bewegingsvrijheid van de gewrichten te verbeteren en de doorbloeding te bevorderen. Ze helpen om stijfheid te verminderen en de mobiliteit te vergroten.

6.      Instructie voor thuisoefeningen

Fysiotherapeuten leren cliënten hoe ze specifieke oefeningen thuis kunnen uitvoeren om de voortgang te behouden.

7.      Educatie

Cliënten worden geïnformeerd over de aard van artrose, hoe ze hun gewrichten kunnen beschermen en hoe ze hun levensstijl kunnen aanpassen om de symptomen te verminderen.


Het is belangrijk op te merken dat de behandelingsaanpak individueel varieert. Dit is onder andere afhankelijk van de ernst van de artrose, de specifieke gewrichten die zijn aangetast en de algemene gezondheid van de cliënt. Een fysiotherapeut ontwikkelt een behandelplan op maat dat past bij de behoeften en doelen van de cliënt.

Artrose Doetinchem

Vergoeding van artrose

Met een verwijzing vergoeden alle verzekeraars 12 behandelingen gedurende 12 maanden fysiotherapie bij knie- of heupartrose. Deze vergoeding komt vanuit de basisverzekering. Hiervoor geldt dus wel dat het eigen risico eerst opgemaakt wordt. Vanaf de 13e behandeling kunt u gebruik maken van uw aanvullende verzekering.


Afspraak maken

Genezen lukt niet, maar er is wel degelijk iets aan te doen. Laat u onderzoeken en adviseren door een van onze therapeuten. 

Afspraak maken Bel ons

Specialisten

Share by: