Oncologie fysiotherapie bij herstel na behandeling

Beweeginterventies zijn ook in deze fase over het algemeen het meest effectief wanneer ze onder begeleiding plaatsvinden. In het kader van gezondheidszorg hebben beweeginterventies na afloop van de behandeling tot doel het inspanningsvermogen van de cliënt te optimaliseren voor zover noodzakelijk voor het bereiken van de persoonlijke levensdoelen in relatie tot dagelijkse activiteiten, werk en sport.


Beweeginterventies kunnen daarnaast in meer algemene zin gericht zijn op het hernemen of ontwikkelen van een actieve levensstijl en het wegnemen van barrières voor, c.q. het faciliteren van het bewegen.


Beweeginterventies na afloop van de behandeling kunnen worden gezien als gezondheidszorg als er sprake is van een therapeutische doelstelling.


Belangrijke componenten van beweeginterventies zijn daarbij:

  • het verleggen van en/of het leren omgaan met grenzen;
  • het verkrijgen/vergroten van vertrouwen in het lichaam;
  • het vergroten van het plezier in het bewegen;
  • het ontwikkelen of herwinnen van een actieve levensstijl;
  • het verbeteren van de voor het bewegen voorwaardelijke fysieke functies en anatomische eigenschappen voor zover de cliënt dit niet (veilig) zelfstandig kan;
  • het scheppen van voorwaarden (kennis, vaardigheden, ervaren competentie) voor het zelfstandig vergroten/onderhouden van het gewenste niveau van fysiek functioneren.


Welke componenten van toepassing zijn en waar de nadruk van de zorg ligt, zal de oncologie fysiotherapeut in overleg met de cliënt vaststellen. De vorm van de beweeginterventie dient aan te sluiten bij de persoonlijke wensen en doelen en de uitgangssituatie van de cliënt.


Met uitgangssituatie wordt in deze context bedoeld: de aanwezige stoornissen in functie en anatomische eigenschappen, aanwezige beperkingen in activiteiten, beschikbare adaptatieruimte, het gedrag en de ervaren barrières voor bewegen.


De keuze van individuele activiteiten en het niveau van belasten zal de therapeut afstemmen op de individuele cliënt, oftewel, de verleende zorg is maatwerk. In het algemeen kan worden gesteld dat de motivatie voor activiteiten het grootst is als de activiteit wordt aangeboden op het juiste competentieniveau van de cliënt (uitdagend, maar niet te moeilijk) en als de activiteit leidt tot een grotere eigen autonomie en sociale verbondenheid.

Onze specialisten

Share by: