Revital Doetinchem
Schubertlaan 1
7002 MC Doetinchem
Neem contact op
Ex-coronapatiënten houden restklachten over aan hun besmetting. Na drie maanden kampt 30 procent van hen nog met hardnekkige kwalen. 78 procent van deze groep is vrouw en de gemiddelde leeftijd is met 52 jaar laag*. Juist diegenen wiens klachten milder waren mét corona en waarbij een opname uitbleef, kampen met klachten ná corona. Van fysieke klachten als vermoeidheid en ademhalingsproblemen, gewrichtspijn en verminderde spierkracht tot meer mentale klachten als verminderde concentratie, geheugenproblemen en angst. Judith Pennings (36) raakte in oktober besmet met het virus. Ze verlangt sindsdien terug naar haar oude ‘ik’ en werkt daar hard aan.
Om patiënten beter te helpen bundelen fysiotherapie De Praktijk, ergotherapiepraktijk Ten Boom en diëtistenpraktijk Tara Vossers hun krachten. Via gespecialiseerde herstelzorg helpen ze ex-patiënten sneller op de been en geven ze hen zelfvertrouwen terug. Inge Bolster, eigenaar van De Praktijk licht toe: “De klachten zijn erg uitgebreid en wisselend. De meeste mensen zijn enorm in conditie achteruitgegaan. Ze voelen zich slap en futloos, zijn sneller vermoeid en vaak ook benauwd. Sommigen zijn echt gesloopt! Ze willen aan hun fitheid werken. Om op een verantwoorde wijze fitter te worden, is een geïntegreerde aanpak onder begeleiding van professionals vereist.” Sinds een aantal maanden behandelt Inge ex-coronapatiënt Judith Pennings (fictieve naam). Judith: “Mijn lichaam was op. De vage klachten bouwden zich op en ze werden alleen maar erger. Ik had professionele zorg nodig.”
Afgestemd behandelplan
De drie partijen behandelen de ex-coronapatiënten tegelijkertijd. De fysiopraktijk treedt op als casemanager. Inge: “Fysiotherapie is een bekende discipline. Vaak melden mensen zich eerst bij ons. Wij coördineren de zorg met de andere disciplines en zorgen ervoor dat er goede afstemming is. Zo volgt iemand bijvoorbeeld fysiotherapie om spieren te trainen en kracht terug te krijgen, maar krijgt deze persoon ook een uitgebalanceerd voedingsadvies met voldoende eiwitten. De ergotherapeut ondersteunt daarnaast om de juiste balans tussen belasting en belastbaarheid te vinden.” Het is voor professionals bij deze nieuwe vorm van herstelzorg continu de uitdaging om te ontdekken wat per patiënt wel en wat niet werkt omdat er geen standaardoplossing is. Judith: “De ingeplande ergotherapie hielp me enorm met het beter verdelen van mijn energie over de hele dag. Ik ontdekte wat bij mij energie vrat om die spaarzame energie beter te verdelen. Toen dat verbeterde, stopte ik de ergotherapie om me volledig te focussen op de fysiotherapie.”
Impact
De impact van corona is bij sommigen zo groot dat dagelijkse functioneren opnieuw moet worden geoptimaliseerd. Ze hebben problemen met prikkelverwerking, moeite om te concentreren en het geheugen werkt minder. Omdat niemand weet hoeveel tijd het kost ‘om weer de oude te worden’, is de onzekerheid daarover groot.
Om het zelfvertrouwen te vergroten is er daarom aandacht voor mentale ondersteuning. Het team doet daarbij waar nodig een beroep op een psycholoog of psychosomatische fysiotherapeut. Ook is er veel aandacht voor ademtherapie. Inge: “Ex- coronapatiënten zijn op een andere manier gaan ademhalen. Het niet fit en vermoeid voelen kan deels daardoor komen. Ademtherapie haalt je natuurlijke ademhaling terug. Zonder een juiste ademhaling kan een lichaam niet herstellen.” Bij Judith is het de ademtherapie die snel resultaat boekte. Judith: “Ik kreeg er weer meer controle over en daardoor verdwenen andere klachten zoals mijn hoofdpijn. Je ademhaling staat met zoveel in verbinding. Verbindingen die wij als patiënten niet zien, maar professionals wel.”
Vergoeding overheid
Zorgverzekeraars vergoeden herstelzorg voor ex-coronapatiënten vanuit de basiszorg. Patiënten hebben recht op maximaal 50 behandelingen fysio- en oefentherapie, 10 behandeluren (bovenop de bestaande 10 uur) aan ergotherapie en 7 uur (bovenop de bestaande 3 uur) aan dieetadvies. Inge: “De overheid maakt deze herstelzorg beschikbaar omdat deze hard nodig is. Als mensen de juiste handvatten krijgen, snappen ze beter hoe herstelzorg werkt. Als je op eigen houtje wat probeert, word je snel teruggefloten door je lichaam. Professionele zorg brengt lijn aan in je zorg. Je herstelt sneller en beter. Juist daarom helpen we zo graag!” Judith onderstreept dat: “Iedereen moet uitzoeken waar hij of zij baat bij heeft, maar zet die stap richting de professionele zorg en stippel dat pad met hen uit. Juist door het maatwerk kom je er sneller achter wat voor jou niet werkt, maar veel belangrijker: wat dat wel doet!”
Ben jij ex-coronapatiënt en heb je langdurige klachten? Meld je dan aan voor herstelzorg bij De Praktijk (info@depraktijk-fysiotherapie.nl of 0314 34 39 29). Ondervindt iemand in jouw omgeving restklachten? Attendeer hem of haar dan op dit artikel. Zo helpen we elkaar.
*Bron cijfers:
Artikel Gelderland van 09-01-2021 waarin longarts JörgenHöltgers van het Canisius Wilhelmina ziekenhuis in Nijmegen deze cijfers benoemt.
Alle rechten voorbehouden | Revital Doetinchem | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy Policy